ДІЯ. ЦИФРОВА ОСВІТА

 

Відповідно до листа Міністерства цифрової трансформації України від 16.06.2023 №1/06-6-6506 щодо функціонування Єдиного державного веб-порталу цифрової освіти „Дія. Цифрова освіта”, рекомендовано долучитися до навчань на Дія.Освіта.

 

Освітні та інформаційні ресурси, електронні підручники, мультимедійні навчальні матеріали (аудіо- та відеоматеріали тощо, які відтворюються за допомогою електронних засобів) та інші навчальні ресурси, що розміщені на Веб-порталі цифрової освіти є безоплатними.
 
Веб-портал цифрової освіти призначений для реалізації права кожного на якісну та доступну освіту шляхом забезпечення створення можливості дистанційного навчання через Інтернет.
 

 

Дія.Освіта
 
Це наступний етап еволюції проєкту Дія.Цифрова освіта, який стартував у 2020-му і був зосереджений на цифрових навичках і цифровій грамотності. На платформі зареєстровані майже 2 млн українців, близько 75% користувачів подивилися усі випуски свого курсу й отримали сертифікати.
 
Офлайн-складова проєкту – мережа хабів цифрової освіти по всій Україні, куди кожен українець може завітати та безоплатно пройти навчання цифрової грамотності. Це партнерські установи: бібліотеки, школи, університети, компанії й приватний сектор, IT-організації, ЦНАПи, громадські організації.
 
Україна увійшла у топ-10 країн світу в рейтингу технологічних навичок. Такий результат оприлюднено в щорічному дослідженні Global Skill Report 2022 від Coursera. Це означає, що українці — одні з найкращих у світі в роботі з комп’ютерними мережами, базами даних, операційними системами, інженерією безпеки, програмною інженерією, комп'ютерним програмуванням, хмарними обчисленнями, веброзробкою, розробкою застосунків для мобільних пристроїв тощо.

 

Потреба в Дія.Освіта
 

Офіційно зареєстровані майже 5 млн вимушених переселенців. За міжнародними оцінками, їх ще більше — близько 7 млн людей. При цьому бойові дії тривають там, де раніше були зайняті 10 млн працівників. Щонайменше 5 млн з них втратили роботу. Чимало людей лишилися і без домівки, і без роботи.
 
Дія.Освіта дозволить вимушеним переселенцям, людям, що втратили роботу, та всім іншим громадянам і громадянкам безплатно отримати актуальні знання та навички в зручному та інклюзивному форматі. Дія.Освіта – це унікальна  можливість отримати нові навички та зробити крок назустріч новій професії.

 
 

Що таке Дія.Освіта для користувача?
 

Це освітні серіали, що дозволять познайомитися з новими кар‘єрними можливостями та зробити перший крок до нової професії або зміни роботи. 
 
Будь-хто може обрати персональну траєкторію навчання — і вивчати саме ті теми, які цікавлять найбільше. А для тих, хто ще не визначився з пріоритетами, доступний тест для пошуку професії – на основі відповідей користувача йому будуть запропоновані рекомендації щодо навчання та перелік актуальних для вас вакансій.
 
Тематика освітніх серіалів надзвичайно широка: від дата-аналітика до баристи, від таргетолога до пекаря, від тестувальника програмного забезпечення до пакувальника. Пріоритет – на професіях, що мають попит на ринку праці. Також на платформі можна переглядати освітні серіали із цифрової грамотності чи кібербезпеки. Абсолютно всі вони є безплатними та доступні всім охочим, і завжди такими залишатимуться.
 
Окрім формату освітніх серіалів у форматі едьютейнмент та мікронавчання, на Дія.Освіта також доступні профорієнтаційні тести, подкасти, вебінари, гайди. Наша кінцева мета – навчити людей цифровій грамотності та вирішити проблему з високим рівнем безробіття через рескіллінг та апскіллінг онлайн.
Обличчями багатьох курсів стали українські зірки та лідери і лідерки думок. На додаток до теоретичної частини можна проходити симулятори з реальними задачами, з якими стикаються працівники у різних сферах.
 
Після успішного завершення навчання кожен отримує сертифікат, який можна додавати у резюме.

 
 

Актуальність цифрових навичок
 

Повномасштабна війна супроводжується безпрецедентно величезною кількістю ворожої дезінформації, фейків і маніпуляцій. Мета ворога – підірвати довіру українців до держави та зробити так, щоб українці вірили ворогу. Неправдивий контент охоплює мільйони українців із метою деморалізувати громадян і дискредитувати ЗСУ. Тому під час війни надзвичайно важливо розвивати цифрові навички, щоб захистити свої дані та бути на зв‘язку.
 
Найпопулярнішими за час повномасштабної війни наразі є освітні курси:

 

 
 

Дітям
 

У воєнний час особливо важливо підтримувати та піклуватися про дітей. Пояснювати їм, що відбувається та відвертати їх увагу за допомогою мультфільмів, книжок та ігр. Зібрали кілька корисних сервісів. Освітні серіали для дітей від Дія.Освіта, які допоможуть малечі та батькам:
 

 

 

Нові цифрові професії - дізнавайтеся про нові цифрові професії, що мають попит: діджитал-маркетолог, SMM-спеціаліст, front-end- та back-end-розробник, QA, UI/UX-дизайнер, бізнес-аналітик, cybersecurity engineer, devOps-engineer, product manager.